Wonen en werken in Frankrijk? Met deze tips kan je aan de slag!

We kennen Frankrijk allemaal als het land van de liefde, de wijn en de overheerlijke kazen. Maar wist je dat dit veelzijdige land nog veel meer te bieden heeft? Naast...
Geplaatst in: Algemeen   •   Werken   •   Wonen
30 april 2021
Wonen en werken in Frankrijk? Met deze tips kan je aan de slag!

We kennen Frankrijk allemaal als het land van de liefde, de wijn en de overheerlijke kazen. Maar wist je dat dit veelzijdige land nog veel meer te bieden heeft? Naast prachtige bestemmingen vind je hier genoeg ruimte om te leven en uitdagende banen waarmee jij een heerlijk bestaan kunt opbouwen in la douce France. Wie letterlijk en figuurlijk wil leven als een god in Frankrijk doet er goed aan om de biezen te pakken en koers te zetten richting het land dat ongekend populair is. Kun je ook niet wachten om deze wens in vervulling te laten gaan? Lees dan mee om van alles te weten te komen over wonen en werken in Frankrijk. Zo kun je goed voorbereid beginnen aan je avontuur.

De do’s als je wilt gaan wonen in Frankrijk  

De verleidelijke taal, cultuur en natuur zijn reden genoeg om te verhuizen naar dit prachtige land. Tel daar de Franse keuken bij op en je hebt alle ingrediënten bij elkaar die je verblijf in Frankrijk zo geweldig gaan maken. Nu alleen nog een plekje zoeken om jezelf te vestigen! Zo kun je kiezen voor het knusse gevoel van een Frans dorp of juist het levendige karakter van een grote stad. Over het algemeen zijn de huizen goedkoper dan in Nederland en is er voldoende aanbod, waardoor je al gauw verzekerd bent van een mooie plek onder de zon. 

Waar je in ieder geval aan moet denken indien je besluit om een bestaan op te bouwen in Frankrijk, is het leren van de taal. Fransen spreken in de meeste gevallen alleen hun eigen taal. Daarom is het handig om jezelf verstaanbaar te maken en ervoor te zorgen dat je goed uit de voeten kunt met de Franse taal. Zodra je de taal eigen hebt gemaakt en je hebt verdiept in de lokale cultuur kan de zoektocht naar een huis beginnen. Zorg ervoor dat alle documenten op orde zijn en dat je kopieën hebt gemaakt van de papieren, ook als je denkt dat je ze in eerste instantie nooit meer nodig hebt. Voor vertrek is het van belang om een uitschrijfbewijs bij de gemeente te regelen. Dit kan één tot vijf dagen van tevoren geregeld worden. Ook is het belangrijk om de belastingdienst te laten weten dat je een nieuw leven gaat opbouwen in Frankrijk en laat DUO eventuele diploma’s geldig verklaren voor het buitenland. 

Waar je nog meer aan moet denken? Het opzeggen van huidige abonnementen, het afsluiten van Franse verzekeringen en het openen van een nieuwe bankrekening. Hoewel het nemen van een Franse bankrekening niet verplicht is, biedt het wel verschillende voordelen. 

Over de zorg in Frankrijk hoef je je weinig zorgen te maken. Zo is de zorg goed geregeld en is het de meest toegankelijke zorg ter wereld. Zorgverzekeringen worden hier geregeld via de belastingen, dus je bent hoe dan ook gegarandeerd van goede verzorging mocht dat nodig zijn. 

Ga je tijdelijk in Frankrijk aan de slag voor seizoenswerk? Check dan goed hoe het zit met je verzekeringen en kijk of er huisvesting voor je geregeld is op de plek waar je aan de slag gaat.

Aan de slag in Frankrijk: werk zoeken

Zodra je een eigen plek hebt gevonden en de belangrijkste zaken hebt geregeld kan het echte leven beginnen. Daar hoort ook een baan bij! Om je levensonderhoud te kunnen bekostigen is het vanzelfsprekend om een baan te vinden waarmee je de kost kunt verdienen. Over het algemeen is het vinden van een baan geen gemakkelijke opgave, maar er is in het toerisme wel veel werk te vinden. Een belangrijk zaak die bij het werkzoeken in Frankrijk komt kijken is netwerken. Zo is het in Frankrijk haast belangrijker wie je kent dan wat je kwaliteiten zijn. Desondanks zijn een duidelijke brief en een goed opgezet cv van groot belang. Zorg er wel voor dat je die in het Frans geschreven hebt, anders zal deze in de meeste gevallen in de prullenbak belanden. 

Wie solliciteert naar een hogere functie zal niet alleen beoordeeld worden op het niveau van de opleiding, maar ook op de reputatie van de school. Zo heb je een streepje voor als je een uitwisseling hebt gedaan in Frankrijk of voor langere tijd in Frankrijk hebt gestudeerd. Voor banen binnen toerisme zal het van belang zijn dat je een passende opleiding of training hebt afgerond en meerdere talen spreekt, zodat je toeristen goed te woord kunt staan. In welke regio je ook aan de slag gaat, reken maar dat je een baan zult vinden die goed bij je past.

Deel dit artikel