Wonen en werken in België? Dit staat je te wachten

Ambieer je een toeristische baan in het buitenland zonder daarvoor duizenden kilometers verwijderd te zijn van huis en haard? Dan is België de perfecte plek! Zo kun je wonen en...
Posted in Werken   •   Wonen
30 oktober 2022
Wonen en werken in België? Dit staat je te wachten

Ambieer je een toeristische baan in het buitenland zonder daarvoor duizenden kilometers verwijderd te zijn van huis en haard? Dan is België de perfecte plek! Zo kun je wonen en werken in een ander land zonder het gevoel te hebben dat je je in een compleet nieuwe omgeving waant. Het land van onze zuiderburen heeft namelijk genoeg overeenkomsten met ons eigen land, maar beschikt toch over haar eigen charme. Wij kunnen ons dus goed voorstellen dat je staat te springen om te wonen en werken in België. Natuurlijk is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden, en daarom hebben wij de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je zorgeloos genieten van je tijd in België.

Wonen in België? Hier moet je aan denken

Nadat jij je hebt uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente en afscheid hebt genomen van vrienden en familie is het tijd om koers te zetten richting België. Je nieuwe leven gaat bijna beginnen! Voordat je hier je draai kunt vinden moet je een aantal belangrijke dingen regelen. Zo krijg je bij je uitschrijving in Nederland een bewijs mee dat je moet tonen tijdens je inschrijving bij de Belgische gemeente. Dit dien je binnen 8 dagen na aankomst in België te doen. Dankzij het Schengenverdrag kun je vrij reizen tussen Nederland en België, waardoor je je hier zonder voorwaarden kunt vestigen en geen verblijfsvergunning hoeft aan te vragen. Zodra de inschrijving is gecontroleerd en bevestigd ontvang je een Belgische identiteitskaart en ben je bijna klaar voor jouw droombaan binnen toerisme. Op de identiteitskaart vind je ook een Belgisch BSN dat je nodig hebt als je in België wilt wonen en werken. Dit identificatienummer voor de sociale zekerheid wordt ook wel het INSZ genoemd. 

Belangrijk om te weten is dat een Nederlandse bankrekening volstaat als je wilt wonen en werken in België. Het is dus niet noodzakelijk om een Belgische bankrekening aan te vragen, maar voor het sneller afhandelen van transacties is het aanvragen van een lokale bankrekening aan te raden. Voor het aanvragen van een Belgische bankrekening is een identiteitskaart en bewijsvoering van adres voldoende. 

Je hoopt natuurlijk niet dat je ziek wordt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om goede zorg te krijgen indien je dit nodig hebt. Net als in Nederland heeft België zijn gezondheidszorg goed geregeld. Een zorgverzekering wordt geregeld vanuit een ziekenfonds dat in België ook wel bekend staat als mutualiteit. Voordat je in België kunt gaan werken is het noodzakelijk om je hiervoor aan te melden bij een van de aanbieders. In tegenstelling tot in Nederland liggen de kosten hiervan een stuk lager, maar de inhouding van het loon bij je werkgever compenseert dit. Als je je wilt registeren bij een ziekenfonds heb je de keuze uit een vijftal fondsen. De door de overheid erkende fondsen zijn de Christelijke Mutualiteiten, de Socialistische Mutualiteiten, de Liberale Mutualiteiten, de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Neutrale Ziekenfondsen.

Aan de slag in België: belangrijke arbeidszaken

Je hebt je gesetteld in België en bent op zoek naar je droomjob, dat betekent dat je bijna aan de slag kunt! Bijna, want er zijn nog een aantal zaken met betrekking tot de arbeidsmarkt in België waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is er veel werkgelegenheid in België. Dit land kent een stabiele economie en dat heeft ook zijn invloed op de beschikbare banen. Werkgevers mogen in België geen onderscheid maken tussen verschillende nationaliteiten uit de Schengenlanden, dus dat betekent dat je als immigrant en sollicitant net zo veel kans hebt op een baan als een geboren en getogen Belg. Wel liggen de salarissen gemiddeld lager dan in Nederland en betaal je meer belasting over je salaris. Uiteindelijk maakt dit niet veel verschil, aangezien België goedkoper is in levensonderhoud. 

Wat betreft de taal zul je in Vlaams-België weinig problemen ervaren. Op wat vreemde woorden, zinnen en uitdrukkingen na verschilt het Vlaams niet veel van het Nederlands, waardoor je jezelf zonder moeite verstaanbaar kunt maken. Wel werkt het ook hier in je voordeel als je de Franse taal beheerst. Zeker in het toerisme is het een pre om over een uitgebreide talenkennis te beschikken. Beheers je de taal goed en ben je klaar om te solliciteren? Dan kun je net als in Nederland een CV en brief opstellen voor een beschikbare vacature. Met een beetje geluk werk je voor je het weet de sterren van de hemel.

Deel dit artikel