5 tips om uit te blinken tijdens je sollicitatiegesprek

Het is eindelijk zover! Je hebt maandenlang gezocht naar jouw droombaan en hebt nu écht iets gevonden wat helemaal bij jou past. De enige hindernis die je nu nog moet...
Geplaatst in: Algemeen   •   Werken
2 april 2021
5 tips om uit te blinken tijdens je sollicitatiegesprek

Het is eindelijk zover! Je hebt maandenlang gezocht naar jouw droombaan en hebt nu écht iets gevonden wat helemaal bij jou past. De enige hindernis die je nu nog moet nemen is het sollicitatiegesprek. En dat kan je maar zo een portie stress bezorgen. Ben ik wel goed voorbereid? Hoe kan ik mezelf van mijn beste kant laten zien? En wat als er betere kandidaten zijn? Het zijn slechts enkele vragen die in jouw hoofd kunnen blijven rondspoken voorafgaand aan een sollicitatiegesprek. Zodra je bent uitgenodigd, weet je dat je potentiële werkgever interesse heeft, dus als je jezelf goed weet neer te zetten tijdens een gesprek is die droombaan dichterbij dan ooit. Nooit meer klamme handjes voorafgaand aan een sollicitatiegesprek en een streepje voor hebben op andere kandidaten? Lees dan zeker even verder, want met deze tips regel jij jouw droombaan!

1. Zorg dat je voorbereid bent

Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Het is een goed idee om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek mogelijke vragen te bedenken die jouw potentiële baas tijdens het gesprek op je af gaat vuren. Op internet staan talloze vragen die jij zou kunnen verwachten tijdens een gesprek, en ook eventuele vrienden of familieleden zouden je van een flinke dosis inspiratie kunnen voorzien. Voor een goede voorbereiding helpt het ook om terug te kijken naar eerdere sollicitatiegesprekken die vaak waardevolle inzichten kunnen bieden. Vergeet ook niet om de vacature er nog eens bij te pakken en te bedenken wat het bedrijf zou willen weten op basis van de vacature. Je sterke en zwakke punten, je persoonlijkheid en capaciteiten zijn slechts enkele hot topics waar bedrijven graag meer over willen weten. Bovendien is het ook goed om je voorafgaand aan het gesprek te verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Loop de website eens na, check de social media en probeer te ontdekken waar het bedrijf voor staat. Niet alleen kom je zo meer te weten over het bedrijf waar je in de toekomst wellicht zelf werkzaam bent, ook kun je je gesprekspartner verrassen met jouw inzichten. Score

2. Een goede indruk maken

Niet voor niets geldt dat je maar één kans krijgt om een goede indruk te maken, dus zeker bij een beslissend sollicitatiegesprek is het van belang om te zorgen dat je jezelf goed neer weet te zetten. En dat begint al bij je outfit, want kleding zegt ontzettend veel over de persoon die je bent. Zorg er daarom voor dat je goed gekleed bent en van tevoren weet wat de sfeer binnen een bedrijf is. Zo heerst er binnen de meeste toerismebedrijven een informele werksfeer, waar je je outfit op kunt aanpassen. In de meeste gevallen hoef je dus echt niet stad en land af te zoeken naar een driedelig (mantel)pak. Een nette blouse en een chique pantalon zijn al een goede basis. Ga je aan de slag op een camping of vakantiepark? Dan kan wellicht een t-shirt met een spijkerbroek ook. Kijk van tevoren goed wat voor soort outfit bij jouw toekomstige werkgever past. Naast een geschikte outfit is op tijd komen een van de belangrijkste dingen waarmee je een goede indruk kunt maken. Een werknemer die op de kennismaking al te laat komt, maakt een lakse en ongeïnteresseerde indruk op de recruiter. Iets wat je dus wilt voorkomen!

3. Maak het eigen

Wil je uitblinken tijdens je sollicitatiegesprek? Dan is het een goed idee om een eigen draai aan het gesprek te geven. Nu vraag je je vast af hoe je dat kunt doen, maar het antwoord is vrij eenvoudig: geef voorbeelden van situaties waarin jij laat zien dat je de benodigde competenties beheerst! Nadat je een interessant CV hebt opgesteld en een originele motivatiebrief hebt geschreven waarin jouw kernkwaliteiten naar voren komen, is het een verstandige zet om deze in de praktijk toe te lichten. Door goede voorbeelden uit het verleden te noemen, laat jij aan de recruiter zien dat je ervaring hebt en weet hoe je in bepaalde situaties moet handelen. Het bedenken hiervan is appeltje eitje met behulp van de STARR techniek, dus gebruik dit hulpmiddel om jouw recruiter te verrassen.  

4. Wees jezelf

Om echt uit te blinken op je sollicitatiegesprek hoef je jezelf echt niet beter voor te doen dan je bent. Je levert namelijk de beste indruk van jezelf af door gewoon jezelf te zijn! Vertel eerlijk wat jouw sterke en zwakke punten zijn en praat niet alleen maar in het straatje van het bedrijf, want een goede recruiter weet hier feilloos doorheen te prikken. Bovendien heeft iedereen uiteindelijk zijn eigen kwaliteiten en daarmee kun je je juist onderscheiden van andere kandidaten. 

5. Stel vragen over jouw droombaan

Nadat de recruiter je heeft overladen met vragen is het tijd om de rollen om te draaien en zelf vragen te stellen. Reken maar dat je met goede vragen de recruiter weet te verbazen als hij dat nog niet volledig was! Dit kunnen vragen over de vacature zijn, maar misschien wil jij wel weten wat de sfeer binnen het bedrijf is en wat de mogelijkheden zijn om verder te groeien. Zie dit als een momentje om jezelf extra te verkopen en te laten zien dat je vooruit denkt. Let hierbij wel op dat je vragen stelt waar je tijdens je voorbereiding nog geen antwoord op hebt kunnen vinden om een typische “oh ja” situatie te voorkomen. 

Met deze tips wordt solliciteren een eitje heb jij binnen no time de baan die jij ambieert! Nog op zoek naar een baan binnen de toerismebranche? Check ons overzicht van vacatures en vind een baan die bij jou past!

Deel dit artikel