8 tips voor het schrijven van de perfecte vacature!

Een goede vacaturetekst schrijven is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken voor jouw organisatie. Het is niet alleen belangrijk om de juiste informatie te geven over de functie...
Geplaatst in: Werkgever
2 mei 2023
8 tips voor het schrijven van de perfecte vacature!

Een goede vacaturetekst schrijven is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken voor jouw organisatie. Het is niet alleen belangrijk om de juiste informatie te geven over de functie en het bedrijf, maar ook om de potentiële sollicitanten enthousiast te maken. Hier zijn acht tips om een leuke vacaturetekst te schrijven:

1. Begin met een pakkende introductie:
De eerste zin van je vacaturetekst moet de aandacht van de lezer trekken. Gebruik bijvoorbeeld een quote van een tevreden medewerker, een opvallende statistiek of een interessant weetje over het bedrijf.

2. Focus op de voordelen:
Laat de potentiële sollicitant zien wat het bedrijf te bieden heeft. Vertel over de leuke werksfeer, het ontwikkelingsmogelijkheden, de mogelijkheden tot thuiswerken, het aantal vakantiedagen, de bonusregeling of andere voordelen die het bedrijf biedt.

3. Wees duidelijk over de functie-eisen:
Beschrijf de taken en verantwoordelijkheden van de functie en benoem de eisen die aan de kandidaat gesteld worden. Wees daarbij wel realistisch en voorkom dat de eisen te hoog gegrepen zijn.

4. Gebruik een actieve schrijfstijl:
Vermijd passieve zinnen en gebruik een actieve schrijfstijl om de tekst levendiger te maken. Gebruik bijvoorbeeld actiewerkwoorden zoals ‘creëren’, ‘verbeteren’, ‘oplossen’, ‘bereiken’ of ‘ontwikkelen’.

5. Maak het persoonlijk:
Spreek de lezer direct aan en gebruik een persoonlijke schrijfstijl. Gebruik bijvoorbeeld ‘jij’ en ‘jouw’ in plaats van ‘de kandidaat’ en ‘de sollicitant’. Dit maakt de tekst persoonlijker en toegankelijker.

6. Gebruik visuele elementen:
Maak gebruik van afbeeldingen, infographics of video’s om de vacaturetekst op te leuken. Dit trekt de aandacht en geeft een beter beeld van het bedrijf en de functie.

7. Wees uniek:
Maak de vacaturetekst uniek door de bedrijfscultuur te benadrukken, een persoonlijk verhaal te vertellen of een ludieke twist te geven aan de tekst. Zo valt de vacature op tussen de vele andere vacatures.

8. Plaats de tekst op de juiste kanalen:
Zorg ervoor dat de vacaturetekst op de juiste kanalen geplaatst wordt, zoals de eigen website, social media of vacaturebanken. Hierdoor bereik je de juiste doelgroep en vergroot je de kans op geschikte kandidaten.

Met deze acht tips maak je een vacaturetekst die niet alleen informeert, maar ook inspireert en enthousiasmeert. Dit vergroot de kans op geschikte kandidaten voor de functie en het bedrijf.

Deel dit artikel